Kinetoterapia

Ce este kinetoterapia?
Kinetoterapia poate fi definita ca fiind terapia prin miscare. De fapt aceasta terapie este utila atat in recuperarea afectiunilor locomotorii cat si in tratarea unor afectiuni ale organelor interne, boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice si chiar digestive. Spre exemplu, s-a demonstrat ca efortul fizic controlat poate reduce valorile tensiunii arteriale in hipertensiunea arteriala sau poate reduce valorile diabetului zaharat. Kinetoterapia stimuleaza resursele de adaptare ale organismului printr-un stres reprezentat de exercitiul fizic bine dozat. Kinetoterapia nu este numai pentru cei care au anumite dureri sau probleme ci si pentru cei care doresc sa se simta bine din punct de vedere fizic.
Kinetoterapia consta intr-un ansamblu de tehnici si metode aplicate in functie de fiecare persoana si afectiunea pe care o prezinta. Programele de kinetoterapie sunt individualizate pe categorii de varsta (sugari, copii, adulti, varstnici) si in functie de tipul afectiunii ce trebuie tratata (afectiuni ortopedice, reumatice, neurologice). Fiecare pacient beneficiaza individual de supraveghere din partea unui specialist in timpul programului de kinetoterapie. In clinica noastra, Clinica Petrodava, ne mandrim cu kinetoterapeuti ce au la activ stagii de pregatire profesionala in tari precum Germania si Irlanda.
Cum functioneaza kinetoterapia?
Kinetoterapeutul este cel care alege cele mai potrivite programe de exercitii care sa stimuleze muschii pacientului daca abilitatile sale motorii au fost afectate de o boala sau de un accident. In functie de nevoile pacientului, se poate recomanda un program care sa ajute bolnavul sa realizeze exercitiile cu ajutorul hidroterapiei sau cu ajutorul unor dispozitive speciale. Se stie ca stresul de zi cu zi si bolile creaza probleme musculare iar prin kinetoterapie muschii se pot regenera. Inainte de inceperea unui program, specialistul evalueaza cu atentie pacientul din punct de vedere motric si muscular.
Obiectivele kinetoterapiei: redobandirea fortei musculare si a capacitatii de a face efort, redobandirea controlului si a echilibrului muscular, imbunatatirea legaturii dintre creier si muschi, corectarea traumatismelor.
Scopul kinetoterapiei: restaurarea functiilor normale ale nervilor, normalizarea digestiei, a miscarii, a functiilor endocrine, a imunitatii sau chiar a functiilor unor organe.
Kinetoterapia incearca sa stimuleze intregul potential al corpului uman pentru a elibera energie, tocmai de aceea kinetoterapeutii fac tot posibilul pentru a stimula pacientul din mai multe perspective si anume: fizica, chimica, emotionala si uneori spirituala. In cadrul sedintelor de kinetoterapie pe langa stimularea fizica, specialistii cauta si anumite dezechilibre ale organismului care stau, de obicei, in spatele problemelor de sanatate.
Tipuri de kinetoterapie:
- Kinetoterapia de recuperare - prin intermediul miscarii se urmareste refacerea functiilor organismului diminuate in urma unor traumatisme sau a unor boli.
- Kinetoterapia profilactica - in acest caz se urmareste mentinerea starii de sanatate sau oprirea cronicizarii unei boli atat prin intermediul exercitiilor fizice cat si prin masaj medical sau prin intermediul tehnicilor de relaxare.
Ce afectiuni trateaza kinetoterapia?
  • Stresul
  • Tulburarile musculare
  • Tulburarile neurologice (paralizie, AVC, hernie de disc, boala Parkinson)
  • Tulburarile respiratorii
  • Tulburarile ortopedico-traumatice
  • Tulburarile reumatologice (poliartrita reumatoida, coxartroza, gonartroza)
  • Maladiile congenitale
  • Tulburarile cardiovasculare (cardiopatie ischemica, sindromul de ischemie periferica progresiva cronica, boala varicoasa)
  • Deficientele nutritionale