Reflexoterapia, străvechea artă a stimulării punctelor de presiune
Formă de masaj localizat în general la nivelul tălpilor, palmelor şi lobului urechii, reflexoterapia este o tehnică străveche de a menţine sănătatea celor care o folosesc cu încredere, prevenind şi chiar ameliorând fără medicamente, reechilibrând energia în organism. Metoda terapeutică are la bază principiul potrivit căruia fiecărui organ îi corespunde un punct reflex pe corp. În termeni medicali, reflexoterapia este metoda prin care se realizează creşterea aferenţelor senzitivo-senzoriale către măduvă, prin intermediul unor manevre mecanice asupra unor puncte reflexe, efectul fiind stimularea şi îmbunătăţirea unor funcţii la nivelul întregii structuri fizice şi psihice.
Istoria îi menţionează ca practicanţi ai acestei metode de vindecare - în China pe dr. Yu Fu, care în secolul al II-lea i.Hr., îşi trata pacienţii prin această metodă, fără tradiţionalele ierburi sau acupunctură, iar în Egiptul antic inscripţiile hieroglifice şi picturile descoperite în mormântul faraonului Ankhmahor, de la Saggara. Despre bazele reflexologiei moderne putem spune că au fost puse spre sfârşitul anilor 1930, de dr.Eunice Ingham, care a publicat: “Povestiri pe care picioarele le pot spune” şi “Povestiri pe care le-au spus picioarele”, şi a înfiinţat în Petersburg, Florida, Institutul Internaţional de Reflexologie.
Care sunt efectele reflexoterapiei?
contribuie decisiv la reducerea stresului acumulat în timp,
stimulează eliminarea toxinelor, îmbunătăţeşte circulaţia şi sistemul imunitar,
relaxează diferite zone ale organismului, ajutându-l să funcţioneze mult mai bine.
În general, când discutăm despre această terapie ne referim în principal la tălpile picioarelor, deoarece acestea reprezintă zona de maxim interes. Pe tălpile picioarelor sunt locurile de proiecţie ale tuturor organelor corpului omenesc, iar prin intermediul punctelor de corespondenţă se stabileşte o legătură cu acestea. Prin masajul acestor zone are loc o irigare mai bună, un aport crescut de sânge în zonele reflexe şi organele corespunzătoare. Reflexoterapia are rol profilactic (menţine sănătatea celor care o întrebuinţează periodic), dar şi curativ (duce la ameliorarea şi vindecarea multor afecţiuni, fără a fi nevoie de medicamente). De asemenea, poate fi folosită şi în scop diagnostic. Oricine poate apela la reflexoterapie dacă intenţionează să-şi ajute propriul corp să se menţină într-o stare de echilibru.
Cum decurge o şedinţă de reflexoterapie? În prima etapă, reflexoterapeutul va analiza şi diagnostica starea generală de sănătate a pacientului, va afla istoricul medical, dieta, şi va efectua un masaj generalizat şi localiza acumulările mari de toxine. Urmează apoi şedinţe de masaj axate pe zonele cu probleme.
Pentru persoanele interesate de a apela la această tehnică de stimulare a punctelor de presiune este bine de ştiut că primele şedinţe de reflexoterapie sunt întotdeauna dureroase, atingerea zonelor cu problemă stimulând nervii locali şi circulaţia. Ulterior, durerea se va ameliora şi vor durea doar acele puncte reflexe care corespund organelor cu probleme.
Cu acţiune similară curelor de detoxifiere, îmbunătăţind starea sistemului imunitar, reflexoterapia este o metodă de tratament noninvazivă, alternativă, eficientă, care implică apăsarea sau masajul circular al zonelor reflexogene pentru a elibera tensiunea din corp, a activa energia şi stimula circulaţia, facilitând dizolvarea depozitelor de toxine.
Cui se adresează reflexoterapia?
persoanelor care suferă de stres, ameţeli, migrene, insomnii, oboseală cronică, instabilitate emoţională, depresii, anxietate, atacuri de panică
afecţiuni hepato-biliare
afecţiuni ale coloanei, sciatică, lombosciatică, reumatism, artroză, artrită, coxartroză
tulburări endocrine: tiroidă, paratiroide (căderi de calciu), suprarenale, deficienţe de creştere la copii, reglarea ciclului menstrual, osteoporoză
disfuncţii sexuale (impotenţă, frigiditate etc.)
tulburări de metabolism, obezitate, diabet
afecţiuni digestive
afecţiuni renale
probleme de circulaţie a sângelui: hipertensiune, hipotensiune, arterioscleroză, dureri de picioare, gută
afecţiuni ale urechilor, nasului şi gâtului (ORL): rinită, sinuzită, bronşită, astm, nevralgii etc.
crampe musculare, entorse, dureri de spate
infertilitate la femei
pentru doamnele şi domnişoarele care vor să reducă celulita, reflexoterapia favorizează eliminarea apei în exces şi arderea grăsimilor în cazurile de obezitate.
Cine poate apela la reflexoterapie pentru tratarea afecţiunilor? De la sugari la persoane de vârsta a treia, cu toţii îşi pot ameliora starea de sănătate, condiţia de bază fiind aceea că poziţia pacientului trebuie să fie relaxată. Este însă contraindicată persoanelor diagnosticate cu cancer, boli psihice sau boli infecto-contagioase, precum şi celor care suferă de eczeme, afecţiuni ale pielii sau tromboze, întrucât se pot pune în mişcare cheagurile de sânge, obturând vasele sangvine din organe. La femeile însărcinate poate favoriza avortul spontan.
Îmbunătăţeşte-ţi starea de bine, ajută-ţi corpul să rămână în starea de echilibru! Te aşteptam să te convingi de efectele reflexoterapiei printr-o şedinţă la Clinica Petrodava!
Acest site foloseste cookie-uri pentru a tine statistici privind vizitatorii. Datele dumneavoastra sunt securizate prin https si nu sunt vandute tertilor.
Sunt de acordMai multe aici