Despre Scolioza

Ce este scolioza?

Scolioaza este o deviatie axiala a coloanei vertebrale; deformatia survenind in toate 3 planurile: frontal, sagital si transversal.:

  • Frontal- deviatie lateral;
  • Sagital- in acest plan de cele mai multe ori putem intalni o stergere a curburilor fiziologice (hipocifoza,hipolordoza).
  • Transversal - rotatia in ax a vertebrelor ceea ce determina aparitia gibusului sau a unei denivelari a spatelui pe partea convexa in momentul cand se apleaca in fata;

    Scolioza se masoara cu ajutorul unghiului Cobb si trebuie sa aiba minim 10 grade, conform SRS ( Scoliosis Research Society).

TESTUL ADAMS

Clasificarea scoliozei:
1. Scolioza idiopatica infantila >>> 0-3 ani
2. Scolioza idiopatica juvenila >>> 4-9 ani
3. Scolioza idiopatica a adolescentului >>> peste 9 ani.

Ce determina aparitia scoliozei?
Scolioza idiopatica conform denumirii inseamna ca etiologia sau cauza este necunoscuta pentru aceasta boala si reprezinta 80-90% din totalul cazurilor de scolioza. Restul 10-20% sunt scolioze cu etiologie cunoscuta cum ar fi: congenitala, neuropatica, neuro-musculara sau alte boli sistemice. Mai exista asa numita 'scolioza degenerativa' care apare in perioada postmenopauza insotita de durere lombara , laterolisthesis, instabilitate segmentara, osteopenie sau osteoporoza.
Mituri:
Am intalnit multi parinti care credeau ca purtarea ghiozdanului pe un singur umar, statul in banca gresit sau chiar dormitul in pozitii ghemuite pot determina apararitia scoliozei, ceea ce nu este adevarat. Aceste pozitii vicioase pot determina cel mult aparitia unei atitudini vicoase. Mai exista un mit legat de inot; inotul este un sport complex pe care il recomand cu mare drag dar nu trateaza scolioza.
Terapia Schroth
Este cunoscuta si sub numele de tratament tridimensional al scoliozei. Este o metoda fondata de Katharina Schroth in estul Germaniei in 1921. Obiectivele principale sunt restaurarea(redobandirea) posturii (aliniamentului) normale si controlul postural static/dinamic si stabilitate. Alte obiective includ incetinirea sau prevenirea progresiei pentru evitarea purtarii corsetului sau a interventiei chirurgicale. In cadrul terapiei se invata exercitii specifice pentru scolioza si tehnici de respiratie; se utilizeaza tehnici manuale si ergoterapie. Terapia Schroth poate fi folosita in tratamentul conservator al scoliozei, boala Scheuermann, atitudini vicioase ale coloanei vertebrale, cifoza, spate plat.
!!! Daca aveti suspinciuni cu privire la postura copilului dumneavoastra (umerii nu sunt pe aceeasi linie, distanta inegala intre brat si talie, un omoplat mai proeminent, pliurile taliei inegale), va asteptam oricand la Clinica Petrodava pentru o evaluare gratuita. !!!